Ponašanje u žalostiGubitak bliske osobe jedan je od najtežih trenutaka u životu. Ponekad on nastupi iznenada kao posljedica nesretnog slučaja, a ponekad se od člana obitelji, prijatelja ili suradnika opraštamo mjesecima gledajući kako se život gasi tijekom duge i iscrpljujuće bolesti. Bez obzira na način na koji je smrt nastupila, osobama bliskim pokojniku podrška, pomoć i suosjećanje najpotrebniji su upravo tada. Kako smo svi različiti, različito se nosimo i s emocijama koje donosi razdoblje žalosti. Stoga je primjereno ponašanje neophodno kako ožalošćenima ne bi nanijeli dodatnu bol. Čim nas osoba napusti, član uže obitelji obavijestit će o smrti rodbinu i osobe bliske preminulom. Pri tome treba voditi računa da se tužne vijesti prepuste osobi koja je sposobna to učiniti bez većeg emocionalnog napora. Ukoliko je smrt uzrokovala preveliki stres u obitelji pokojnika, vijest o nemilom događaju može priopćiti i blizak prijatelj. Nagla smrt razlog je da se vijest saopćiti uz mnogo veći obzir vodeći posebno računa o trudnicama i starijim ljudima.

Ista osoba na sebe može preuzeti i dogovaranje pogreba te ostalih detalja poput vjerskih događanja ili komemoracije. Običaji nalažu da se o smrti obavijesti i ostale osmrtnicom u dnevnim novinama dan do dva prije pogreba ili ispraćaja, a prikladno je na dom te na za to predviđenim mjestima u blizini pokojnikovog doma ili radnog mjesta postaviti osmrtnicu.


OSMRTNICE, ZAHVALNICE i SPOMEN KARTICE


U osmrtnici se navodi puno ime i prezime preminule osobe sa svim titulama, a ukoliko je pokojnik bio poznat po nadimku, tada se i on treba dodati. Za gospođe se navodi najprije sadašnje prezime, a ispod njega djevojačko. Ispod imena se može dodati zanimanje pokojnika ili počasna zvanja.
Nakon toga slijedi datum rođenja i smrti te vrijeme i mjesto ukopa i vjerskog obreda (ukoliko će ga biti). U slučaju da je pogreb već održan jer je obitelj ili pokojnik za života izrazio želju da posljednji ispraćaj bude samo u krugu najbližih, o tome će također stajati kratka informacija. Na osmrtnici se obitelj u potpisu navodi sljedećim redom:
-suprug ili supruga
-djeca po starosti i unuci te njihovi supružnici
-roditelji i roditelji supružnika
-braća i sestre te njihovi supružnici
-nećaci i nećakinje iz obje obitelji
-tetke i stričevi.
Nakon obitelji mogu biti navedene i osobe koje su bile posebno bliske ili drage pokojniku. Ukoliko se radilo o izvanbračnoj zajednici , partner će biti naveden vlastitim imenom, a u slučaju zaruka nevest će se ime zaručnika ili zaručnice. Razvedene osobe najčešće se ne navode.

Na osmrtnici mogu stajati i ostale informacije koje su važne pokojnikovoj obitelji poput računa dobrotvorne organizacija kojoj se uplaćuju prilozi umjesto cvijeća ili zamolbe za tihom sućuti, odnosno želje za neuznemiravanjem. Bez obzira na naše stavove, pristojnost nalaže da ih poštujemo. Ukoliko takve obavijesti nema običaj je na pogreb donijeti vijenac ili neko drugo prikladno cvijeće.

Nakon smrti obitelj će se često onima koji su im pomogli u teškim trenucima zahvaliti objavom posebne zahvale u dnevnim novinama. Zahvala može sadržavati nazive ustanova, udruga ili imena osoba koji su bili uz osobu za vrijeme njegovog života, ali i općenitu zahvalu svima koji su došli na sprovod, odnosno izrazili im sućut.

Preko nas možete ugovoriti objavu u dnevnim novinama, za sve informacije pogledajte OBAVIJESTI U TISKU.


IZRAŽAVANJE SUĆUTI


Sućut se izražava pokojnikovoj obitelji i/ili osobama koje su mu bile bliske osobno (posjetom), telefonom ili telegramom. Izrazi sućuti primaju se kod kuće s time da prvo dolazi rodbina i najbliži prijatelji, dok ostali trebaju pričekati dan-dva prije nego što dođu. Posjetitelji se ne zadržavaju dugo, nego izraze sućut te se diskretno povuku.

Također je sućut moguće izraziti i neposredno prije ili poslije ceremonije pogreba. Članovima obitelji ćemo prilikom izricanja sućuti stisnuti ruku uz nekoliko prigodnih riječi. Posebno bliske osobe mogu izmijeniti i nekoliko poljubaca u obraz.


POGREB


Prigodna boja odjeće u kojoj se prisustvuje pogrebu je crna ili tamno siva. Žene na glavama mogu imati šešir, dok je za muškrace primjerena crna kravata te bijela košulja. Odjelo treba biti tamno.
Pogrebna povorka prati lijes pješice od mrtvačnice do mjesta ukopa prema sljedećem rasporedu:
-u prvim redovima nalazi se obitelj
-muškarci stoje s desne strane, a žene s lijeve strane
-ostali sudionici pogreba bit će iza obitelji.
U slučaju religijskog obreda o pokojniku će reći nekoliko riječi svećenik ili neka druga osoba iz vjerske zajednice, a okupljenima se može obratiti i član obitelji ili bliski prijatelj kao i profesionalni govornik koji će nas na svoj način podsjetiti na osobu od koje se opraštamo.

Nudimo Vam pisanje i čitanje pogrebnih govora, za sve informacije pogledajte


OPROŠTAJNI GOVOR


Oko groba obitelj je poredana po važnosti rodbinske veze s pokojnikom. Nakon što svećenik posljednji puta posveti lijes i pokloni se nad grobom, članovi obitelji jedan po jedan dolaze do groba i u njega polažu mali, primjereni komadić zemlje koji uzimaju pored groba ili cvijet ili latice. Nakon njih, u grob odlažu i ostali sudionici pogreba.


KARMINE


Nakon pogreba obitelj i bliski prijatelji mogu se okupiti u domu pokojnika, restoranu ili nekom drugom prostoru te se na taj način podsjetiti na međusobnu bliskost i jedne druge utješiti u bolnim trenucima. U današnje doba čest je običaj organiziranja cateringa kod kuće ili u nekom drugom prostoru jer smanjuje pritisak na obitelj te pošteđuje nepotrebnog stresa i posla.

Pogrebna agencija POKOP za Vas će organizirati restoran ili catering i sve ostalo što je potrebno za karmine.


ŽALOVANJE


U gradskim sredinama crnina se sve manje nosi kao izraz žalovanja, ali je u seoskom području još uvijek uobičajena. No bez obzira na ovu promjenu tradicije, nije primjereno mjesec dana nakon pogreba bliskog člana obitelji odlaziti na velike svečanosti ili ih organizirati iz poštovanja prema pokojniku.