Organizacija događajaUČINITE VAŠE DOGAĐANJE POSEBNIM


Svaka je osoba posebna na svoj način. Stoga, kada ona nije više među živima osjećamo potrebu da se od nje oprostimo u skladu s onim po čemu ćemo je pamtiti. Upravo zbog toga ovdje vam donosimo nekoliko prijedloga koji će sprovod ili ispraćaj učiniti jedinstvenim, a koji ne iziskuju puno truda niti novca. Svojom simbolikom oni će nas podsjetiti na lik i djelo koji su neizbrisivo oplemenili naše postojanje, a ujedno će pokazati i osobite osjećaje koje smo gajili za pokojnika, odnosno pokojnicu.


SAČUVAJTE NOVINE

Dan kada nas je draga osoba zauvijek napustila, trajno će ostati u našim sjećanjima, jer više nikada ništa neće biti isto. Osim tužnog trenutka, taj datum valja upamtiti i po nekoliko drugih događaja koji su ga obilježili. Najbolji način da to učinite je da sačuvate novine koje su izašle taj dan. Time ćete uvijek moći prizvati svoja sjećanja do najsitnijih detalja, ali i generacijama koje dolaze točno predočiti vrijeme u kojem je osoba živjela. U trenucima sjete ili zajedničkih prisjećanja na pokojnika čitanje vijesti koje za vas imaju sasvim drugačije značenje ojačat će osjećaj jedinstva te vam pomoći da prebrodite tugu.


ZAUSTAVITE KAZALJKE SATA

Srce koje je prestalo kucati jednako je satu koji je zaustavio svoje kazaljke. Drevni običaj da se to učini na jednom ili svim uređajima u našoj blizini kako bi se odalo poštovanje onome koga više nema, i dalje se njeguje u mnogim zemljama. Kazaljke koje pokazuju trenutak preminuća predstavljaju simbolični detalj koji će uveličati svako obiteljsko okupljanje, dodati dozu uzvišenosti karminama ili jednostavno biti naš način da obilježimo važan čas koji nam je zauvijek promijenio život.


ZAPALITE PERSONALIZIRANU SVIJEĆU

Svijeća s likom pokojnika najljepša je posveta onome od koga se opraštamo. Tvrtka Pokop stoga će za vas izraditi potpuno personalizirane svijeće koje možete koristiti na samoj sahrani, ali i prilikom svake posjete njegovom vječnom domu. Na vama je samo da nam dostavite fotografiju pokojnika te izaberete model i boju. Mi ćemo se pobrinuti da svijeće dovezemo na željeno mjesto, kao i da ih upalimo na određeni datum poput rođendana, godišnjice ili blagdana ako vi niste to u mogućnosti učiniti. Ovakve svijeće ujedno su i prigodan dar za sve bliske umrloj osobi.


OKRUŽITE SE LIKOM

U vrijeme modernih tehnologija postalo je uobičajeno pružanje podrške obitelji preminulog nošenjem bedža s njegovim likom. Ovu sućutnu gestu moguće je dodatno naglasiti izradom majici na kojima se osim fotografije može nalaziti i simbolična poruka. Ovakav način rastanka i izražavanja poštovanja posebno je čest ukoliko se pokojnik bavio hobijem koji ga je povezivao s ljudima istog interesa, a koji će se sjećati svog prijatelja kao npr. sjajnog jedriličara ili strastvenog igrača golfa. Sasvim je prikladno i da članovi obitelji svoje revere ukrase malim detaljem poput bedža. U realizaciji ovih originalnih podsjetnika tvrtka Pokop pomoći će vam dizajnom, izradom i dostavom. Budite slobodni obratiti nam se za više informacija.


IZABERITE CVIJEĆE SLOŽENO U SIMBOLIČNI OBLIK

Srce, križ, hrvatska šahovnica samo su neki od motiva koji će već samim svojim prisustvom reći najviše o pokojniku, ali i o nama. Crveno je oduvijek bilo simbol ljubavi, a kada se cvijeću ove boje posloži u oblik srca, poruka poprima još snažnije značenje. Križ nam pak, s druge strane, govori o našoj vjeri u vječni život, susretu sa Stvoriteljem te je zbog svoje svevremenosti prikladan ukras za različita mjesta. Onima koji su za života bili povezani sa svojom domovinom na sasvim osobit način, poput pripadnika braniteljskih snaga, istaknutih državnika ili pak domoljuba koji su i u tuđini rodni kraj nosili u srcu, odar će krasiti crveno-bijeli kvadrati hrvatskog grba.

A želite li cvijećem izreći neku drugu simboliku, kontaktirajte nas kako bismo zajedno pronašli ono što najbolje odgovara osobnosti pokojnika i vašim željama.


ISPRIČAJTE ŽIVOTNU PRIČU

Događaji čine naš život, a fotografije su njihovi svjedoci, komadići mozaika koji će spojeni u jedinstvenu sliku najbolje ga ispričati. Naš je prijedlog stoga da ih u kronološkom slijedu, ili prema nekoj drugoj vašoj ideji, satkamo u jedinstveni video materijal kao trajnu uspomenu na osobu koja više nije ovdje. Uz ovaj oblik autentične životne priče, koja može uključivati i različitu vrstu glazbe, recitirane stihove ili neku treću audio podlogu, prisjetit ćete se osobnog puta pokojnika te isti moći podijeliti sa svima sa kojima želite. Tvrtka Pokop pruža usluge izrade foto i video materijala različitih vrsta, što uključuje i snimanje sahrane, karmina, mise zadušnice… Na ovaj način u mogućnosti smo producirati najprikladniji materijal za pojedine namjene poput prikazivanja na komemoracijama i spomen okupljanjima. Formate materijala prilagođavamo svrsi te ih dostavljamo i u obliku u kojem se mogu slati elektroničkom poštom. Ukoliko je potrebno, sav izgovoren i pisani tekst prevest ćemo titlovima kako bi članovi vaše obitelji i prijatelji u bilo kojem dijelu svijeta mogli jednako u njemu uživati.


ODRŽITE GOVOR ILI PROČITATAJTE STIHOVE

Riječi koje su ostale neizgovorene, zapele su u grlu u trenutku kada ste saznali da vašeg sugovornika više nema. No, to ne znači da pred vama nije posljednja prilika da kažete ono što ste se toliko dugo spremali, ono što se možda svakodnevno podrazumijevalo, a nikada niste na glas izrekli… Ljubav, zahvala, divljenje, samo su neke od emocija koje morate izbaciti iz sebe. Izrazite se kroz oproštajni govor kojeg možete i sami pročitati. Oni vješti pisanju napisat će ga svojom rukom, a svi koji smatraju da bi bilo bolje da ovaj vrlo osjetljiv i zahtjevan zadatak preuzme na sebe profesionalac, s punim nam se povjerenjem mogu obratiti. Preko tvrtke Pokop možete angažirati i osobu koja će govor pročitati, a naši provjereni suradnici ceremoniju umjesto čitanja oproštajnog govora mogu uveličati i čitanjem stihova koje ste vi odabrali.


POSADITE DRVO

Nakon što je jedan život minuo, novi će se roditi ukoliko u ime preminule osobe posadite drvo. Izbor sadnice kao i mjesta sadnje ovisi u potpunosti o vama. Može se raditi o omiljenom stablu pokojnika, drvu koje svojim cvjetovima, plodovima ili mirisom podsjeća na njega, a ponekad je dovoljno jednostavno zasaditi bilo koju mladicu tamo gdje je volio boraviti. Njegujući sadnicu, vi ćete njegovati i uspomenu na onoga tko nije više s vama, a dodatnu snagu pružit će vam svaki pogled na drvo koje ste posadili njemu u čast. Sama sadnja može biti dio karmina odnosno spomen druženja, ali i povod za još jedno okupljanje obitelji i prijatelja.


PUSTITE LAMPION U NEBO ILI PAPIRNATI BRODIĆ U RIJEKU, MORE

Kada netko prelazi na drugi svijet, njegov odlazak je lijepo popratiti simboličnim puštanjem papirnatih lampiona u nebo ili papirnatih brodića u rijeku, odnosno more. Ovaj posebni događaj bit će još intimniji ukoliko mu dodate svoju osobnu notu porukom ili stihom koje ćete ispisati na njima. Obratite se tvrci POKOP ukoliko biste željeli u ceremoniju sahrane ili kao dio karmina uključiti ovako nešto. Za one tradicionalnije preporučamo puštanje bijele golubice.