Poruke sućutiTužne vijesti ne biraju vrijeme. Ponekad dolaze očekivano, često sasvim iznenada, no gubitak drage osobe ostavlja zauvijek trag na svakome od nas. Stoga ožalošćenima u trenucima njihove najveće boli treba biti podrška izražavanjem sućuti i utjehe. To je najmanje što možete učiniti, posebno u situacijama kada niste sigurni kako se nose s novonastalim okolnostima. Obitelj i prijatelji okupit će se u domu pokojnika, zajedno žalovati te rješavati protokolarne obaveze vezane uz sahranu. Iako svatko od nas osjećaj tuge i boli doživljava na svoj način, vaša topla riječ i iskreno suosjećanje bit će im dodatni oslonac jer je razumijevanje upravo ono što ucviljenoj osobi treba i što joj može pomoći da njezine emocionalne rane brže zacijele. Saznanje da nije sama u tragediji koja ju je zadesila također je vrlo bitno. Čak i ukoliko niste bili vrlo bliski s pokojnikom ili njegovom obitelji izražavanje sućuti spada u pravila lijepog ponašanja te društvenu normu koju treba poštovati.

Dok je nekada najčešći način izražavanja sućuti bio slanje prigodnog brzojava, danas je puno veći broj medija kojima se možete izraziti. Lijep je običaj rukom napisati pismo, odnosno sućut karticu koju možete personalizirano oblikovati te poslati poštom ili dostavom. Uz vaše riječi utjehe možete dodati i simboličan dar poput cvijeća, religijskog simbola ili spomen knjige koje možete pronaći u našoj ponudi. Ukoliko ste pažljivi slušač te dobro poznajete ožalošćenu osobu primjeren način izražavanja sućuti je i telefonski poziv. Na ovaj ćete način ujedno dobiti i povratnu informaciju kako se ona nosi s gubitkom te joj moći ponuditi i konkretnu pomoć poput prijevoza, pripreme obroka, obavljanja kupovine, odlaska po djecu u vrtić ili školu... Jednako tako saznat ćete ukoliko ožalošćeni radije bira samoću te ne želi primati posjete.

Tradicionalan način izražavanja sućuti već je neko vrijeme i slanje SMS poruka te e-pošte (e-mailova), jednako kao i korištenje aplikacija poput Vibera i WhatsAppa. Ovi mediji su spretni pogotovo ako se komunikacija odvija među osobama koje se nalaze na velikoj udaljenosti, no bez obzira na troškove eventualnog telefonskog poziva imajte uvijek na umu da je puno ljepše, ugodnije i iskrenije čuti nečiji glas i osjetiti njegov umirujući ton, nego izmjenjivati poruke preko ekrana. Zato budite pažljivi u njihovoj upotrebi te krajnje nježni u komunikaciji, no prije svega budite iskreni. Sadržaj vaše poruke, ipak je puno važnije od njezine forme.

Društvene mreže danas su postale prozor u svijet s kojim dijelimo različite pojedinosti iz naših života. Mnogo smo puta mogli vidjeti ožalošćene fanove kako ostavljaju poruke sućuti obiteljima svojih idola koji su napustili ovaj svijet na zidove njihovih stranica, kao i različite statuse posvećene umrlima uz prigodne citate, stihove ili fotografije. Dok je ovaj način izražavanja kondolencije postao uobičajen u slučajevima kada se radi o javnim ličnostima, nikako nije primjeren za tužne situacije u kojima su se našli članovi naše obitelji, prijatelji, kolege, poznanici… Poštivanje intime obavezno je i jednako onom u stvarnom svijetu. To znači da nećete odmah po saznanju tužne vijesti doći nekome na vrata ili ožalošćene nazvati neutješni u suzama, ridajući. Budite svjesni delikatnosti trenutka te na dostojanstven način pružite utjehu i potporu onima kojima je to najpotrebnije, pažljivim izborom riječi te nenametljivom pomoći samo ukoliko druga strana na to pristane. Dopustite svakom da bol proživi na svoj način, kako u svom okruženju tako i u cyber svijetu.

Iako ćete najbolje i najljepše poruke sućuti kreirati sami prema odnosu koji ste gajili s pokojnikom i njegovom obitelji, ovdje vam donosimo nekoliko kraćih i dužih primjera koji vam mogu poslužiti za inspiraciju. Upotpunite i ih osobnim detaljima kako bi dobili potrebnu dozu prisnosti.


Primjeri:

Primite iskrenu sućut povodom vašeg gubitka. Naše su misli i molitve uz vas.

Iskreno suosjećamo u vašoj boli te molimo da duša (ime pokojnika) pronađe svoj mir i spokoj.

Anđeli neka čuvaju (ime pokojnika) gore na nebu, a vas na zemlji neka utješe u nenadoknadivom gubitku. Primite našu najiskreniju sućut.

U mojim ste mislima i molitvama, jer tuga je pregolema da biste ju sami nosili.

Neka nas vjera u život vječni utješi u ovim teškim trenucima.

Dopustite mi da vam izrazim iskrenu sućut povodom vašeg gubitka. Bila je čast poznavati (ime pokojnika) te biti dio njegovog života.

U ovim tužnim trenucima suosjećamo s vama. (ime pokojnika) ćemo pamtiti zauvijek, jer naš život nikada ne bi bio isti da nije bilo njegove dobrote, ljubavi i povjerenja. Naše misli i naša srca su uz vas.

Ovaj je svijet zahvaljujući (ime pokojnika) danas bolje mjesto. Znamo da vas je teško utješiti u vašoj tuzi, ali u svakom ste trenutku u našim mislima i molitvama. Ukoliko možemo bilo kako olakšati vašu bol ili vam pomoći u obavljanju svakodnevnih zadaća, stojimo vam na raspolaganju.

Još uvijek sam tužna kao i u trenutku kad sam saznala da (ime pokojnice) više nema. Iskreno suosjećam s vašim gubitkom, jer (ime pokojnice) nije bila samo moja prijateljica, ona je bila nevjerojatna žena i uzor mnogima od nas. Ponosna sam što je bila dio mog života, kao što će to biti i dalje dok se ne sretnemo na nekom boljem mjestu.