Uređivanje i oblačenje


Nakon što se tijelo pokojnika pripremi, oblači ga se u odabranu odjeću te se pristupa postupku uređivanja koji uključuje brijanje, češljanje i šminkanje. Sve ove radnje obavljaju naši djelatnici koji će u slučaju da niste u mogućnosti sami pripremiti odjeću i obuću, prema Vašim naputcima obaviti kupnju te odjenuti pokojnika u najprikladnije ruho. Ukoliko želite da u uređenju pokojnika sudjeluju i profesionalci, na Vaš zahtjev angažirat ćemo kozmetičara, pedikera, frizera ili vizažista.

Cilj uređivanja pokojnika jest postizanje što prirodnijeg izgleda za potrebe fotografiranja, izlaganja na odru ili za posljednji rastanak od obitelji i prijatelja. U tu svrhu usnama i obrazima se vraća svježina te se prekrivaju manji nedostatci. Na licu se trudimo zadržati što opušteniji izraz te postići što vjerniju boju puti. Kratka kosa tretira se gelovima i uljima dok se lak za kosu koristi za dulje frizure.

Na Zapadu je uobičajeno muškarce pokopati u odijelu, sa ili bez kravate, dok je za žene najčešći odabir sako sa suknjom ili hlačama. U posljednjih nekoliko godina mnogi se odlučuju za manje službenu odjeću, onu koju je pokojnik nosio svakodnevno ili za neki njihov omiljeni odjevni predmet. Odjeća umrlog može odražavati i njegovo zanimanje što je čest slučaj kod vojnih lica te gotovo pravilo u slučaju svećenika, redovnika i časnih sestara. Što se donjeg rublja tiče, najčešće je da se odjene isto ono koje bi pokojnik, odnosno pokojnica, nosili i za života. U posebnim slučajevima preporučit ćemo određeni tip odjeće, npr. nakon izvršene autopsije kada je prikladan odabir košulja visokog ovratnika koji će sakriti rezove. Mnogi će se odlučiti i za posebna posmrtna svečana odjela koja olakšavaju oblačenje. Brz obzira na izgled i vrstu odjeće, lijep je običaj u džepove ili u ruke staviti nekoliko osobnih sitnica poput vjerskih obilježja, posvete, predmet, posjetnica ili fotografija voljenih.

U našoj PONUDI imate neke od ponuđenih usluga, za sva ostala pitanja i želje POŠALJITE UPIT.