Pogreb ili ispraćajPosljednji oproštaj od pokojne osobe te njezin odlazak u vječnost tradicionalno se organizira u obliku pogreba (pokopa) ili ispraćaja (sahrane) prema vjerskim i mjesnim običajima.

POGREB ili POKOP je čin ukapanja pokojnika u grob, odnosno grobnicu, u lijesu ili urni, a kada govorimo o ISPRAĆAJU ili SAHRANI pokojnika ne pokapamo na groblju u mjestu u kojem je preminuo već na nekom drugom mjestu. Nakon organiziranog ispraćaja, najbliži, kao i oni koji to žele, odlaze na mjesto trajnog počivališta pokojnika. ISPRAĆAJ ili SAHRANA može se održati i na krematoriju, na kojem se opraštamo od pokojnika prije ili poslije kremiranja, ovisno o njegovoj želji, odnosno želji obitelji.

POGREB i ISPRAĆAJ vojnih osoba slijede poseban protokol.

Prilikom razmišljanja o trenutku kada ćete po posljednji puta ispratiti neku osobu, najvažnije je sjetiti se njezine osobnosti i neponovljivosti te joj pokušati odati počast zahvalom na svemu čime je obogatila Vaš život. Svaka pogrebna ceremonija trebala bi podsjetiti na vrijeme koje ste proveli zajedno i odražavati upravo taj jedinstveni odnos koji Vas je povezivao, što je moguće iskazati nizom dodatnih sadržaja poput odgovarajućeg odabira glazbe, čitanjem oproštajnog govora, recitiranjem poezije ili bacanjem ružinih latica. Ovakvi iskazi Vaše ljubavi, poštovanja, zahvale i bliskosti obogatit će svaki pogreb ili ispraćaj, bilo da se radi o vjerskoj ceremoniji sa svojim pravilima, bilo da je riječ o organizaciji oproštaja ateista koju bi svakako trebalo osmisliti na način da upotpuni nedostatak službenog dijela koji inače uključuje velik broj religijskih običaja.

Pogrebna agencija POKOP u mogućnosti je organizirati sve vrste pogreba i ispraćaja u potpunosti prema željama pokojne osobe, njezine obitelji i bližnjih, ali Vam ujedno, ukoliko to bude potrebno, pomoći savjetom ili prijedlogom uvijek poštujući Vaše zahtjeve te Vaše vjerske običaje. Razmislite o najprikladnijoj glazbi; komorni sastav, a capella zbor, harfa ili truba. Lijep način za reći posljednje zbogom svakako je i usluga profesionalnog govornika koji će samostalno ili uz gitaru pročitati omiljene stihove ili Vas pak u oproštajnom govoru podjestiti na život i dobra djela preminule osobe.

Kako bi se prisjetili lika pokojnika, uobičajeno je na pogrebnim ceremonijama istaknuti njegovu, odnosno njezinu fotografiju koju ćemo prigodno dekorirati i istaknuti, dok ispraćaje na krematoriju možemo upotpuniti video prezentacijom.

Spomen kartice lijepa su uspomena koja se daruje sudionicima pogreba ili ispraćaja. Prilikom odabira fotografije vodite računa da ona zrači osobnošću preminule osobe te da ju prikazuje u najkaratkerističnijoj pozi, u sretnom trenutku s prepoznatljivim osmjehom na licu. Za Vas smo pripremili nekoliko vizualnih rješenja spomen kartica koje je moguće i dodatno oblikovati, a svima koji žele trajnu uspomenu predlažemo uslugu snimanja video zapisa pogrebne ceremonije.

Upoznajte nas sa svim Vašim željama vezanim uz pogreb ili ispraćaj koji želite da za Vas organiziramo. Na Vaše povjerenje odgovorit ćemo razumijevanjem i profesionalnim pristupom, pazeći da cjelokupna ceremonija prođe dostojanstveno i u potpunosti u skladu s Vašim očekivanjima.